Lyofilizované ovoce je mrazem šetrně usušené ovoce, které si díky této metodě uchovává své vitamíny, minerály a další důležité látky, které při klasickém sušení nebo zamrazování v ovoci rychle klesají. Ovoce si také zachovává krásný vzhled, chuť i vůni. Co nás ve WUGI ale na většině takového ovoce trápilo, bylo klamavé označení "Země původu: Německo".

Jak se lyofilizované ovoce vyrabí a kolik stojí

Představte si, že máte 5 kilo čerstvě utržených, červeňoučkých voňavých jahod ze zahrady. Hezky je omyjete a vložíte do speciálního lyofilizačního přístroje. Ten dokáže z ovoce dostat vodu, aniž by jej vystavoval teplu – používá k tomu mráz a nízký tlak, a tak je voda z ovoce vysublimována, aniž by se ovoce nějak poškodilo. Víte, že ovoce obsahuje opravdu hodně vody? A tak z 5 kilogramů čerstvých krásných jahod máte „jen“ 500 gramů lyofilizovaného ovoce. Mrazem sušené ovoce bez vody je totiž naráz lehké jako pírko. Cena na kilogram takového ovoce je pak vysoká – rozdíl je však jen v obsahu vody.

Lyofilizované ovoce - mrazivě dobré a plné vitamínů a minerálů www.wugi.cz

Ovoce plné vitamínů

Lyofilizované ovoce je ideálním způsobem uchovávání ovoce na zimu a je skvělým způsobem, jak doplňovat přirozený vitamín C. Nedoporučujeme syntetický vitamin C, zejména ne takové, které obsahují řadu škodlivých pomocných látek, které v těle naopak páchají škodu. Pro doplnění vitamínu C kromě ovoce funguje skvěle kvašená zelenina (kysané zelí, kimchi), brambory, paprika nebo třeba petržel. U kvašených potravin (nepasterizovaných a bez siřičitanů) máte kromě vitaminu C zajištěný také přísun kvalitních probiotik, prebiotik a postbiotik, které jsou pro imunitu větší benefit, než syntetický vitamín. A pokud potřebujete vitamin C navýšit, sáhněte třeba pro přírodní Acerole (brazilská třešeň), která obsahuje i řadu dalších vitamínů, minerálů a antioxidačních látek, její efekt na zdraví tak bude mnohem lepší a přirozenější.

Jak je to s původem lyofilizovaného ovoce

Máme rádi lokální potraviny a ne proto, že slovo „lokální“ je teď in, ale proto, že nechceme kupovat ovoce z Číny. U lyofilizovaného ovoce je problém, že na obale najdete ve většině případů napsáno „země původu Německo“. Německo ale většinou není pěstitelskou zemí, ale zemí, která ovoce z různých zemí světa skupuje a prodává dál. Ovoce „z Německa“ tak může pocházet ze Španělska, Polska, Kanady, ale bohužel – a často – také Číny (nejčastěji se jedná o maliny a jahody). Jelikož do kvality a podmínek takové produkce nevidíme a Čína patří do toxicky nejzamořenějších zemí světa, chceme se jí v tomto případě vyhnout. Ovoce, které do WUGI vybíráme, má vždy na obale označenou pěstitelskou zemi a vybíráme takové, které je k nám nejblíže nebo v BIO kvalitě. Je-li u ovoce napsáno Německo, máme oveřeno, že se tam skutečně pěstuje a nejde o přeprodej čínského.

Sušené ovoce vs. mrazem sušené (lyofilizované) ovoce

Klasicky sušené ovoce teplem často zcukernatí, a protože se na něm snadněji chytí plíseň, přidávají se k němu někdy siřičitany jako konzervant. Citlivý jedinci však po konzumaci siřičitanů mohou trpět různými problémy od vyrážky, přes červenání, nízký krevní tlak, bolest břicha, průjem, zhoršení dýchání a astmatický záchvat (1). Siřičitany nemáme rádi ani my, ani náš mikrobiom, proto ve WUGI najdete jen sušené ovoce bez siřičitanů. Ani kefírovým kulturám siřičitany nesvědčí, proto do vodního kefíru přidáváme sušené nesířené meruňky (narozdíl od těch sířených jsou hnědé) nebo BIO moruši. Jindy se ovoce konzervuje cukrem a olejem, u proslazeného ovoce ale pouhou hrstí ovoce do sebe dostanete pořádnou dávku cukru. Lyofilizované ovoce naštěstí není ani doslazované, olejované nebo sířené a je v RAW kvalitě.

Recept: Medová superkaše s višněmi a bobulemi

Super probiotická fermentovaná ovesná kaše s lyofilizovaným ovocem - recept - www.wugi.cz