Ze všech stran na nás vyskakují nejrůznější reklamy na zdravé cereálie, instantní kaše, náhražky masa, náhražky mléčných výrobků nebo pochutiny, které si prostě musíte prý koupit. Všechny tyto potraviny mají jedno společné. Nahradit skutečné jídlo. Ale my přece nechceme jíst náhražky. Dopřejme si kvalitní maso, zeleninu, ovoce, obiloviny apod. v jejich celistvé podobě. Ušetříte čas, protože nemusíte studovat etikety. Ušetříte peníze, protože čočka je prostě vždy levnější než veganský ,,řízek”. A v poslední řadě ušetříte své zdraví, protože nezatěžujete trávení a nepoškozujete mikrobiom.

Existuje zdravé a nezdravé jídlo?

Můžeme se setkat s názory, že nezdravé jídlo neexistuje, protože všechno je "jen jídlo" a dávka dělá jed, tedy záleží na zkonzumovaném množství. Ale my nechceme nikomu mazat med kolem huby ani chodit kolem horké kaše. Nezdravé jídlo opravdu existuje! Chceme věci nazývat pravými jmény a za nic se neschovávat. PROČ? Protože je důležité být k sobě upřímný, nevyčítat si občasné nezdravosti, ale nepostavit na nich každodenní jídelníček.

Nezdravé jídlo existuje - jaký má dopad na zdraví? www.wugi.cz

Co je podle nás nezdravé jídlo 

Pokud vezmeme produkty potravinářského průmyslu, jsou to ultra průmyslově zpracované potraviny doplněné o různou chemii, aditiva a další, které nejsou opravdovým jídlem. Takové produkty, od cukrovinek, přes průmyslové tuky, instantní potraviny a další pochutiny, budou mít vždy i v malém množství negativní vliv na vaše zdraví. Velký pozor je potřeba si dávat i na rádoby zdravé potraviny. Nejrůznější musli tyčinky plné cukrů a aditiv, snídaňové cereálie, rostlinné náhražky plné sóji, škrobů a dochucovadel nebo alternativy pečiva jako rýžové či jiné chlebíčky. 

Proč se i ze skutečného jídla může stát nezdravé?

Pokud vezmeme i opravdové jídlo, které je kvalitní, ale špatně jej zpracujeme, tak i to může být nezdravé a konzumace vám neprospěje. Příkladem může být kvalitní maso, které spálíte na grilu do černa – bude obsahovat karcinogenní látky a zdravé to nebude. Nebo maso, které připravujete na teflonové pánvi, která neodolává vysokým teplotám a do jídla uvolňuje nežádoucí látky. Dbejte proto i na šetrné zpracování potravin, nepoužívejte vysoké teploty, jídlo nepřipalujte (platí u masa, zeleniny, ale i třeba toustů) a používejte na vaření správné tuky. Smažení vyměňte za restování nebo pečení a teflon a nepřilnavé povrchy za nerez a sklo.

Seznam nezdravých potravin

Výčet nezdravého jídla by byl hodně dlouhý, proto bude lepší se zaměřit na to, co je opravdové jídlo:

  • maso, vejce, neochucené mléčné výrobky (farmářské, BIO kvalita nebo z volného chovu),
  • zelenina, ovoce (lokální, farmářské, BIO nebo od malých zemědělců, kteří nepoužívají pesticidy),
  • luštěniny, obiloviny a pseudoobiloviny (celá zrna, ne instantní náhražky, ideálně BIO)
  • ořechy a semínka (kvalitní, čerstvé, dobře skladované),
  • kvalitní tuky a oleje (sádlo, ghí, máslo – živočišné tuky ideálně BIO, olivový olej, kokosový olej, avokádový olej).

Co je zdravé a nezdravé jídlo? www.wugi.cz

Co způsobuje nezdravé jídlo?

Dobrou zprávou je, že naše tělo zvládne opravdu hodně. Blbou to, že nežádoucí vliv nezdravého jídla se opravdu projeví. Mikrobiom reaguje na to, co jíme, hned. Takže pokud jeden den jíme nezdravě, mikrobiom se pozmění špatným směrem. Naštěstí, pokud se jedná o kratičký úlet a jinak se o něj staráme dobře, rovnováha se zase ustálí. Nelze si však myslet, že nezdravé jídlo na tělo negativní vliv nemá. A rozhodně nelze říct, že zásadní je, kolik přijmeme kalorií a že je jedno, z jakého jídla to bude, když nám to bude sedět do denního příjmu. Každé nezdravé jídlo krmí špatné bakterie ve střevě v tu chvíli, kdy to jíte.

Jak často můžu jíst nezdravé jídla?

Nezdravé jídlo jíst můžete. Je ale potřeba pamatovat na to, že to neprospěje vašemu mikrobiomu ani zdraví. Kolik a jak často můžete nezdravé jídlo jíst je individuální. Záleží, jak na tom vaše zdraví je, jak se o sebe staráte a jak jste se do teď starali, zda máte nějaké onemocnění, berete léky, jak je na tom váš mikrobiom a co jste dostali pro zdraví do vínku. Jakou máte genetiku či jak na tom byla vaše maminka před a v těhotenství, jakým způsobem vás porodila, zda vás kojila a jak kvalitní stravu a prostředí jste ve svých prvních letech života měli. To totiž určuje základ vašeho mikrobiomu a celkového zdraví, které pak vydrží víc nebo naopak málo. Zdraví je velmi křehké, pojďte se o něj starat co nejlépe.

Průmyslové výrobky se sebelepšími nápisy "s vitaminy, s vlákninou, s méně cukrem" nejsou zdravé. Nejsou skutečnou potravinou a do jídelníčku nepatří. Už vůbec ne pravidelně a už vůbec ne pro malé děti.

Průmyslové výrobky nejsou opravdovým jídlem a nejsou zdravé www.wugi.cz

Existuje nezdravé jídlo pro děti?

První roky života jsou pro zdraví dětí a vývoj jejich mikrobiomu zcela klíčové. Jakékoliv zpracované potraviny, cukrovinky, sladké nápoje, nekvalitní jídlo apod. jim může zadělat na potíže i daleko do budoucna. To neznamená, že v budoucnu budou zákonitě nemocné, ale mohou být pak k různým onemocněním náchylnější (ať už jde o oslabenou imunitu, ekzémy, alergie nebo přibírání, cukrovka a další). Nebo nezdravá strava bude prohlubovat jejich vzniklé onemocnění jako astma, alergie, ekzémy a další. A budou se muset o sebe více starat, aby si zdraví udrželi.

U dětí velký pozor na rádoby zdravé křupky, instantní kaše a cukrovinky

Jedná se o produkty, které jsou s obrázky známých seriálů, s nápisy jako dětské, od prvních zoubků a podobně, ale také často velmi drahé a za nás zcela nevhodné. Kaše jsou u dětí velmi oblíbené a my jsme jejich velcí zastánci, ale ne těch instantních, ale z celých zrn. Rýži, jáhly, quinou, pohanku, čirok nebo amarant večer namočíte do vody s trochou vodního kefíru a druhý den v čisté vodě nebo mléce uvaříte. Dochutíte ovocem a zdravá kaše je na stole. Dětské pufované křupky dětem ani dospělým nedoporučujeme, protože se jedná o průmyslově zpracovanou potravinu. Dbejte na kvalitní příkrmy z opravdového jídla a vyhněte se všem ultra zpracovaným potravinám. Pokud už děti chtějí mlsat, dopřejte jim skutečně zdravé potravinyopravdovou čokoládu, lyofilizované a sušené ovoce bez přidaného cukru nebo domácí jáhlový koláč slazený ovocem či domácí pribináček.

Jáhlový koláč slazený jablky - zdravé recepty www.wugi.cz

Proč nedoporučujeme dávat dětem ovocné plátky nebo džusy?

Pozor na složení všelijakých ovocných plátků a tyčinek. Řada z nich je složena z ovocných koncentrátů (šťávy, džusu), které se v těle chovají stejně, jako cukr. Spousta výrobků pak obsahuje také mouku, oleje a další přidané látky. Není vhodné dětem dávat pít ani ovocné džusy. Přijmou velké množství cukru, které způsobuje výkyvy v jejich krevním cukru, což může vést k hyperaktivitě, výkyvům nálady, potíže s koncentrací, přibírání, zubním kazům nebo zadělávat na zdravotní potíže. Celistvé ovoce má vždy navrch, můžete volit čerstvé, mražené nebo lyofilizované. Pokud najdete ovocné plátky složené jen z ovoce, pak pamatujte, že se jedná o dezert a ne o zdravou ovocnou svačinku. Lepší variantou pro mlsání je sušené ovoce ve své přirozené podobě po usušení, protože je minimálně zpracované a je na rozdíl od koncentrátů také zdrojem vlákniny.

Proč se vyhnout nezdravému jídlu v těhotenství

Rodiče dětí nesou na svých bedrech velkou zodpovědnost a svými stravovacími návyky ovlivňují svoje děti. U matek to začíná již před otěhotněním a pokračuje v průběhu celého těhotenství. Není pravda, že placenta vše filtruje, takže si maminka může dopřát. To jaký má matka střevní mikrobiom, ovlivňuje i vaginální a ústní mikrobiom, který se poté přenáší na dítě. U přirozených porodů vaginálně a u císařských řezů zase například ústy. Proto je v těhotenství velmi důležitá dostatečně výživná strava, bohatá na bílkoviny a probiotické potraviny. Je na místě navýšit zdravé tuky, vlákninu a na chutě hledat zdravé sladkosti. Jako sušené nebo lyofilizované ovoce, opravdovou čokoládu, domácí panna cottu slazenou medem nebo domácí buchty slazené ovocem.

Domácí panna cota - probiotická a slazená medem www.wugi.cz

Pozor také na správnou přípravu, vaření a skladování jídla

Pokud už zvládáte přípravu jídla z celistvých surovin a jídlo připravujete doma, zaměřte se také na správnou přípravu. Obiloviny, luštěniny a ořechy je pro lepší stravitelnost potřeba namáčet, budou tak obsahovat méně antinutričních látek a vaše tělo nebude mít s jeho trávením tolik práce a lépe využije všechny živiny. Kromě správné přípravy se zaměřte i na správné povrchy nádobí a skladování potravin. Při vaření i pečení používejte nerezové, skleněné nebo keramické nádobí. Na pečení používejte netoxický pečící papír, kterým můžete proložit i toustovač. Často bývá problém při přípravě lívanců, palačinek nebo vajec, ale na dobře rozpálené nerezové pánvi zvládnete i je. Do plastových nádob nedávejte teplé potraviny a plasty neumývejte v myčce. Pořiďte si skleněné nebo nerezové krabičky na uchování potravin.

Jak se z toho nezbláznit a zůstat zdravý

Nesrovnávejte se s ostatními "ten jí něco nezdravého každý den a je zdravý". Buď má zkrátka zdraví pevnější – má nižší genetickou zátěž, dostal lepší mikrobiom do vínku, byl narozen přirozeným způsobem, kojen, neprodělal tolik stresu v životě, neměl tolik onemocnění a léků,... NEBO o zdravotních potížích daného člověka nevíme, protože se o ně zkrátka a dobře nepodělí. Nesrovnávejte se.

Pokud potřebujete s výběrem či dávkováním doplňků poradit, napište mi do poradny.

Mgr. Anna Fabiánová

Farmaceutka a terapeutka funkční výživy