Palačinky z quinoy s probiotickým dipem a sýrem

Quinoa je malý zázrak, protože je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a dokonce i na minerály. Je přirozeně bezlepková a dá se využít na milion způsobů. Salát, příloha, koláč s jablky nebo jako základ na těsto na palačinky. Kvůli lepší stravitelnosti ji nezapomeňte na pár hodin namočit s vodním kefírem. Hezky změkne a pak už jen rozmixujete a máte krásně vláčné a zdravé palačinky.

Potřebujete

  • 180 g quinoy
  • vodu na namáčení 
  • 100 ml vodního kefíru
  • 300 ml vody
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • olivový olej nebo ghí na opékání

Náplň

  • domácí zakysaná smetana nebo vykapaný mléčný kefír
  • olivový olej, tamari nebo kokosová aminos omáčka, sůl, pepř, kopr
  • halloumi sýr nebo jakýkoliv jiný grilovací sýr
  • čerstvá zelenina
  • čatní
  • čerstvé bylinky

Postup

  1. Quinou zalijte vodou asi 3 cm nad ní, přidejte vodní kefír a nechte přes noc na lince. Ráno vodu slijte a propláchněte ji horkou vodou.
  2. Dejte do mixéru, přidejte 300 ml vody, sůl a rozmixujte dohladka. V případě potřeby zřeďte ještě vodou.
  3. Rozehřejte nerezovou pánev na vyšší teplotu asi 2 minuty, pánev stáhněte na střední teplotu a poté rozlijte po celé ploše tuk a opékejte palačinky. Dělejte spíš menší palačinky, lépe se vám budou obracet.
  4. Zakysanou smetanu dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem, tamari a koprem.
  5. Palačinky natřete ochucenou domácí zakysanou smetanou, přidejte sýr, zeleninu, čatní, bylinky a podávejte.

Autorka receptu 

Tereza Marečková