Neznám nikoho, kdo by ji nemiloval. S čokoládou je totiž hned hezčí den. A když si přečtete, kde všude může být čokoláda prospěšná, už si nikdy nebudete žádný čtvereček vyčítat. Prospěšné účinky čokolády, které se v článku dozvíte, se týkají čokolády kvalitní. Která je bez přidaných látek (hlavně emulgátorů), doslazovaná přírodním cukrem (třeba panelou - sušenou třtinovou šťávou) a s obsahem kakaa alespoň 70 %. To naštěstí splňuje Ajala, která se pyšní označením druhá nejlepší čokokoláda na světě (a 1. u nás! Přímo z Brna!).

S čím nám čokoláda pomáhá

Mezi hlavní přínosy čokolády, na které se ve studiích zaměřují, je zlepšení kognitivních funkcí, paměti a soustředění a vůbec ochrana před poklesem mozkových funkcí, ať už vlivem vyčerpání, nekvalitního spánku nebo s věkem. Prospěšné látky z čoklády a jejich metabolity prostupují do mozku do center paměti a dalších, podporují zdraví nervových buněk a tvorbu nových nervových spojení, která jsou důležitá při memorování. Podporuje okysličování a prokrvení mozku a působí neuroprotektivně. Zkoumá se ochranné působení kakaa před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, cévní mozkovou příhodou a demencí. *

WUGI Zdravotní účinky čokolády

Čokoláda je bohatá na významné antioxidanty vychytávající volné radikály, které poškozují naše buňky. Chrání tkáně, pomáhá předcházet předčasnému stárnutí a pozitivně ovlivňuje metabolické dráhy působící proti zánětu. Protizánětlivě působí hned několika způsoby, zejména snižuje tvorbu prozánětlivých cytokinů.

Polyfenoly z kakaa podporují vazodilataci cév a působí preventivně vůči kardiovaskulárním onemocněním, jako je vysoký krevní tlak, porucha cirkulace krve, onemocnění srdce a cév.

Čokoláda pozitivně ovlivňuje zdravou rovnováhu krevních tuků - zvýšení hladin "dobrého" HDL cholesterolu a snižení "špatného" LDL, zejména pak ale čokoláda díky antioxidantům snižuje oxidaci, tedy poškození LDL cholesterolu, který je zodpovědný za poškozování našich cév a rozvoj zánětu. Čokoláda podporuje zvýšení hladin hormonu adiponektinu, který má na starost věci jako: snížení kyslíkových radikálů, snížení inzulínové rezistence (prevence cukrovky a obezity), má protizánětivý efekt a působí proti rozvoji aterosklerózy.

Kakaové boby jsou zdrojem mnoha minerálů, jako je hořčík či draslík, zmírňuje vyčerpání při nekvalitním a nedostatečném spánku a únavu při psychickém vypětí, ať už v práci či při studiích. Vědci testovali účinky horkého čokoládového nápoje a zjistili, že lidé pak podávají lepší pracovní výkony a jsou koncentrovanější.

Čokoláda příznivě ovlivňuje střevní mikrobiotu (zvyšuje prospěšné druhy Lactobacillů a Bifidobacterií), chová se jako prebiotikum a snižuje zánětlivé procesy ve střevech, např. u Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy. Celkově pak změnou mikrobioty a podpory regenerace střevní sliznice (snížení zvýšené střevní propustnosti) podporuje zdravé protizánětlivé prostředí v celém těle.

WUGI Ajala - výběr těch nejlepších čokolád

Věděli jste, že čokoláda podporuje hubnutí?

No vážně. Dělá to přes mechanismus snížené lipogeneze (méně tuků se tvoří) a zvýšené lipolýzy a termogeneze (odbourávání tuků, spalování). Přináší chuťové uspokojení a snižuje hladinu hormonů, které nás stimulují k dalšímu jídlu. Hořká chuť čokolády snižuje apetit a podporuje sekreci trávicích šťáv a žluči, které příznivě ovlivňují složení mikrobioty (zase ta střeva!).

Látky z čokolády dokonce dokáží uvolňovat tělu vlastní opiáty, tzv. beta-endorfiny, které tlumí bolest, navozují pocit štěstí a příjemné pohody. A taky umí čokoláda vykouzlit úsměv. :)

Samozřejmě, na co pozor

  • Čokolády se spoustou cukru. Cukr by prospěšné účinky čokolády mohl převážit, proto volte čokoládu alespoň se 70 % kakaa a doslazované přírodním nerafinovaným cukrem.
  • Emulgátory. Téměř v každé čokoládě v obchodě najdete nějaký emulgátor. Přidávají se tam za účelem zlepšení jejich konzistence, pro naše střevo už ale tak výhodné nejsou. Emulgátory přispívají ke zvýšené střevní propustnosti, která je dnes běžným jevem. Výhybejte se jim.
  • Nekvalitní kakao. Aby kakaové boby obsahovaly vysoké množství zmiňovaných látek, musí být dobře postaráno o samotné pěstování kakaových rostlin. Malovýrobci čokolád si proto své kakaové plantáže pečlivě vybírají a navazují s pěstiteli blízkou spolupráci. Ne všechny vypěstované kakaové boby jsou hezké, a proto je nutné je ručně přebrat.
  • Kakaové boby z velkých plantáží, kde vládne středověk. Na kakaových plantážích stále pracují jako otroci malé děti, ženy i muži. Tento špinavý byznys se v historii objevoval a zase ututlával opakovaně, a proto vznikají menší výrobny čokolád, které odebírají boby od pěstitelů, kteří vedou poctivý podnik a svým zaměstnancům dávají adekvátní platy. Byznys vyžaduje zodpovědný přístup.

WUGI Ajala čokoláda single origin Madagaskar

Kvalitní čokláda je opravdu zdravá záležitost

A proto jsme pro vás vybrali Ajalu. Obsahuje jen kakaové boby (bez přidaného kakaového másla) a sušenou třtinovou šťávu, a tak může vyniknout jejich jedinečná chuť, podobně jako u kávy. Nejradši máme čokolády single origin, které jsou vyrobeny z kakaových bobů pocházejících z jedné země, které pak mezi sebou porovnáváme. Taková Tanzanie nejdříve chutná po lesním ovoci a chuť se rozlívá do brownies, Madagaskar je svěží a voní po citrusech a ta z Dominikánské republiky je jako smetana s oříškovo-arašídovou příchutí. Občas trochu připepříme, dáme tu s chili nebo květy a pomerančem.

* Prarodiče mají čokoládu jako dezert po obědě a ještě nikdy si nestěžovali. A protože stárneme všichni, baštíme s nimi :)

"Všechno je dobré, je-li to z čoklády."

WUGI nejlepší Ajala čokolády