Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítra. A přesně tím jsme se řídili při vymýšlení tohoto fermentovaného koláče s olivami. Kdo nás sleduje delší dobu, ví, že fermentace to je naše. Díky namáčení jáhlů ulehčíte práci vašemu trávení a navíc si další den ušetříte trochu času. Pokud vynecháte vejce, máte veganskou verzi koláče. Těsto i bez nich má hezkou konzistenci.

Potřebujete

  • 220 g jáhel
  • 750 ml vody
  • 100 ml syrovátky nebo vodního kefíru 
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 vejce (nemusí být)
  • 100–200 g zelených oliv
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • ½ polovina lžičky soli
  • několik lístků máty
  • hrst petržele
  • 2 jarní cibulky
  • k podávání: maso, sýr nebo vejce pro doplnění bílkovin

Dip ze zakysané smetany

  • 150 g domácí zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička tamari omáčky
  • 1 malý stroužek česneku

Bezlepkový olivový koláč z jáhel fermentovaný wugi recepty

Postup

  1. Jáhly zalijte vodou, aby byly ponořené a přidejte syrovátku nebo vodní kefír. Nechte přes noc na lince fermentovat.
  2. Ráno jáhly slijte a propláchněte vařící vodou, aby se odstranila hořkost. Přidejte k nim 750 ml vody a uvařte. Troubu předehřejte na 170°C
  3. K vařeným jáhlům přidejte vejce a rozmixujte. Nebo můžete nechat nerozmixované. Poté vmíchejte nakrájené olivy, olivový olej, nasekané bylinky i cibulku, sezamová semínka a sůl. Dejte do olejem vymazaného pekáče.
  4. Pečte v rozehřáté troubě asi 25 minut. Všechny ingredience na dip smíchejte dohromady.
  5. Podávejte s dipem ze zakysané smetany a bílkovinou ve formě masa, grilovaného sýru nebo vejce.

Dip z domácí probiotické zakysané smetany wugi recepty

Autorka receptu 

Tereza Marečková