O nevhodnosti dětských křupek a pufovaných potravin jsme vám už psali. Navíc nejsme příznivci celodenního jezení u dospělých ani u dětí. Bílé (slazené) pečivo, (pufované i nepufované) křupky, sušenky ani slazené kapsičky dobrou volbou pro děti nejsou. O sladkostech nemluvě. Co ale připravit výživného na svačinu pro nejmenší děti na výlety, na hřiště nebo k babičce?

Potřebujete

Postup

  1. Pohanku naložte do kefíru a nechte přes noc na lince fermentovat.
  2. Ráno rozpusťte v hrnci ghí a nechte vychladnout. 
  3. Do mixéru dejte pohanku s kefírem, vejce, sůl, prášek do pečiva, ghí a mixujte do hladka. Poté přidejte nastrouhanou mrkev.
  4. Výsledná konzistence musí připomínat husté lívancové těsto. Případně zřeďte vodou nebo přidejte pár lžic mouky.
  5. Podávejte na sladko s domácí zakysanou smetanou a neslazeným jamem. Nebo na slano se sýrem a šunkou.
  6. Případně slepte dva lívance k sobě jako toust.

Zdravé kefírové lívance na slano i na sladko wugi recepty

Autorka receptu:

Tereza Marečková